bowen technika

A kezelésről

Pontosan mi is zajlik egy kezelésen

Az első alkalommal pontosan megbeszéljük a páciens jelen állapotát, aktuális problémáit, eddigi kapott kezeléseit, gyógyszereit, beavatkozásait. Miért keresett fel, mit vár a kúrától.

A kezelés ideje alatt kényelmesen fekszik a hasán, illetve a hátán. A Bowen-fogások a test pontosan meghatározott pontjain, precízen elvégzett, leginkább masszázs fogásokra emlékeztető izom- és kötőszöveti fogások sorozatából áll. A fogások között szünetek vannak beiktatva. Egy kezelés általában 20 percig tart, amely –néhány területet kivéve-, jellemzően könnyű, laza ruhában történik Célszerű nem feszes, hanem lezser, puha, könnyű alsóruházatba öltözni. Pl: férfiaknál trikó, nőknél top.

Babák estében akár anyukája karjaiban fekve, vagy ha kíváncsi és érdeklődő a pelenkázón szünetek beiktatása nélkül történik a kezelés.

A módszer csendet és nyugalmat igényel. A kezelt személy így még jobban képes ellazulni és saját testére figyelni a fogások közötti szünetekben. A kezelés végén megbeszéljük a közben tapasztalt hatásokat, érzeteket. A nap hátralévő részére a tanácsokat és a következő alkalomig szükséges teendőket, az esetleges következő időpontot.

bowen masszázs

Kezelés után

A leggyakoribb tapasztalás az a visszakapott hit, hogy ez működik! Ilyenkor szoktuk mondani, hogy nem mi csináltuk, hanem a tested. Ilyen amikor beindul az öngyógyítás és visszaáll az egyensúly.

Az elegendő mennyiségű folyadék bevitele nagyon fontos (tiszta víz), mert a nem megfelelően hidratált testben a kötőszövet nem képes visszarendeződni, lassulhat az öngyógyító folyamat.

Fontos a folyadék keringésének a fenntartása is, ezért a kezelés után lehetőleg ne üljön fél óránál többet egy helyben. Mozgassa át izmait, álljon fel, járkáljon egy kicsit.

Aznap nem ajánlott a szaunázás, forró fürdő vagy bármely vérbőséget okozó kezelés krémes bedörzsölés vagy jeges borogatás alkalmazása.

A kezelés befejeztével a szervezet öngyógyító folyamatai zajlanak átlagosan 72 órán át. Ezért a kezelés után 3 napig nem ajánlott más terápia igénybevétele, mint például: masszázs, kiropraktika, akupunktúra, egyéb fizikoterápiás elektromos kezelés, mert ezek megszakíthatják a már beindult folyamatokat.

A tisztulási folyamatok beindulásával előfordulhat fáradság érzet, izomláz, vándorfájdalmak, gyakoribb vizelet és, vagy széklet ürítés, az eddigi tünetek felerősödése, vagy akár szokatlanul nagy energia érzet. A fejfájás gyakori és természetes reakciója lehet a szervezetnek. Ilyenkor elsősorban a megfelelő folyadék bevitel, -ha lehetősége van rá- egy kis pihenés, és 1500 – 2000 mg C-vitamin bevitele a kellemetlen tünetek elmúlásához szokott vezetni.

A kezelés hatékonyságát úgy segítheti elő, ha ezeket a tanácsokat alkalmazza, és ha a kapott mozgássor-javaslatot sem hanyagolja el az elkövetkező napokban.