bowen technika

A babák mozgásáról

A babák mozgásáról

baba bowen Az ember életében a mozgás a fogantatásnál kezdődik. A magzati mozgások már a 6. héten megjelennek, így még az anya nem érzékeli. Az anyaméhben belülimozgás sok mindenről árulkodik. A megfelelő anya-magzat kapcsolat a probléma mentesebbszülés feltétele is lehet.
Az anyát érő külső és belső környezeti és érzelmi hatások a magzatra is hatnak, ezek fontosak a jövő szempontjából. A magzatnak vannak olyan mozgásai, amelyeket születése után újra kell tanulni, mert a fizika törvénye, a nehézségi erő hatására elveszíti őket. Ilyen a gerincmozgások nagy százaléka. Születés után az újszülöttet azonnal orvosi ellátásban és megfigyelésben részesítik. E nélkül az egymást követő fiziológiai mozgásban jelentkező problémák nehezen észrevehetők. Gyakran előfordul, hogy a csecsemő lustaságára fogják a problémát.
Nézzük meg, melyek azok a mozgások, melyeknek a hiányát észre kell vennünk.

A gyermek fejtartása: hason fektetve a csecsemőnek tudnia kell a fejét 1 – 2 másodpercig önállóan emelni. Ennek elmaradása esetén a csecsemőnél hypotón tartásról beszélünk.
A kezek, a lábak mozgásának megfigyelése a kezek fogó-markoló reflexeinek ellenőrzésével kezdődik. Amikor a csecsemő kezét megérintjük, markol. Figyeljük meg a markolás erősségét: akkor jó, ha nem túl erős és nem túl gyenge. A csecsemő a lábakkal jól érzékelhető rugó mozgásokat tesz. Kezével, lábával is kifejezi az érzelmeit: örömet, bánatát, stb.

baba bowen A fordulás (hasról hátra, hátról hasra) 4 – 5 hónapos korban normális. Fontos a hason lét, azaz a hason ébren eltöltött idő, amikor a baba alkarjára támaszkodva fejét tartva nézelődik, játszik.
A kúszást átlagosan 6 – 7 hónaposan kezdik, fontos az ellentétes kar-láb munka. Ez készíti elő a négykézlábas mászást.
Az ülést, felülést gyakran megelőzi a felállás. Az ülés és felállás így akár egyszerre is kialakulhat. 8–9 hónapos korban a csecsemő gyakran megmarkolja a kiságy rácsát és megpróbál felállni. Többszöri visszatottyanás után felismeri az ülés örömét. Az igazi ülést a négykézlábra állásból való oldalra kiülés, majd támaszkodva ülés és elengedett kézzel való ülés jelent. Ez az igazi felülés fejlődési menete, nem csak a letottyanás.

A mászás kialakulása is erre az időszakra tehető. Ha a csecsemő mozgástere biztosított, és nem egész nap a rácsos ágyba van bezárva vagy kendőbe csavarva anyukára csomózva, akkor a gyermek hamar érdeklődik a környezete iránt és kúszni, majd mászni kezd a játékai vagy valamilyen tárgy után. A biztos járásnak előfeltétele a mászás. A kúszás és a mászás segíti a gyermek gerincének, hátának erősödését, a farizmok, combizmok, lábizmok fejlődését, a nyak és a fej tartásának erősödését.
10 hónap körül várható a kapaszkodva feltérdelés, 11 hónaposan felállás.

A járás kialakulásának 12 hónapos kor körül kell megtörténnie. baba bowen

A fent említett nagy mozgások kialakulása, elsajátítása egyenként kb. két hónap alatt történik meg, egyik követi a másikat. Ezen a két hónapon belül persze lehet egyéni eltérés, de a következő nagymozgás idejébe való átcsúszás, vagy egy nagymozgás kimaradása már nem elfogadható. A nagymozgások, ezen belül is az ellentétes végtagmunkára épülő mozgások (kúszás, mászás) nagy szerepet játszanak az agyféltekék közötti kapcsolatok kiépítésében, melyek hiánya már kisiskolás korban koordinációs problémákhoz és tanulási zavarokhoz, disz-funkciókhoz vezet. A nagymozgások hiánya testi szempontból is problémát jelenthet. Egy-egy nagymozgással mindig előkészülnek a test izmai a következő nehezebb testhelyzetre. A kúszás a legjobb mély hátizom erősítő gyakorlat. A kúszás és mászás kimaradásával a törzs- és végtagizmok nincsenek előkészítve a fölegyenesedésre, melynek következménye a serdülő és felnőttkori gerincproblémák, csípő- és alsóvégtag problémák.

Az egyéves kor után még nem járó gyermeket meg kell figyelni: Milyen a fej, a hát tartása? Hogyan mászik? Milyen a láb, a lábfej tartása? Gyakori, hogy a járás késése nem ortopédiai elváltozásokban keresendő. Az elindulás feltétele az egyensúlyi rendszer megfelelő működése. A kisgyermek megismerő tevékenységének feltétele a normális mozgássor kialakulása.



Mit nevezünk normális mozgáskornak?

Normális mozgássorról akkor beszélünk, ha megvannak a fiziológiás mozgások, a baba időben átfordul, ül, áll, mászik és jár. Minden nagy mozgásnak megvan a jelentősége a mozgásfejlődésben, és ugyanígy a lelki fejlődésben. A megkésett mozgásfejlődés is tünet. A mozgásfejlődés során semmilyen mozgásforma nem maradhat ki, egyiknek a másikra kell épülnie. A kövérség és a lustaság nem lehet akadálya a mozgásnak, ha egyébként nincs semmi probléma. A csecsemőkori mozgásfejlődés több szempontból is nagy jelentőséggel bír. Ahogy fejlődik az idegrendszer, úgy hozza létre az egyre magasabb szintű mozgásokat. Ezeknek a csecsemőkor egy meghatározott szakaszában kell bekövetkezniük, nem maradhatnak ki és nem cserélődhetnek fel.

bowen masszázs

A mászás nemcsak az állás és a járás minőségét határozza meg, hanem a gyermek fejlődését is. Mindegyik mozgássorhoz megfelelő fejlődéspszichológiai történések kötődnek. Ilyenek például. a játéktevékenység, vagy a beszéd kialakulása stb. Ha ebben az életszakaszban jobban odafigyelnének a szülők, a család, a szakemberek, talán kevesebb tanulási zavarokkal küzdő gyermek lenne.
A mászás közben kezd kialakulni a térészlelési, a térorientációs fejlődés. A kisgyermek felállásának, elindulásának, járásának megfigyelése rendkívül fontos. Mint említettem, az egyensúlyi rendszer jó működése elengedhetetlen feltétele a járásnak. A járás ennek a működésnek a minőségétől függ. A széles alapon való járás gyakori eséssel, a koordináció zavarával, agyi zavarokkal is összefüggésbe hozható. Ilyenkor neurológiai(ideggyógyászati) kivizsgálásra van szükség.